Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ . Dialeurodes setiger (Massilieurodes), {Hemiptera- Sternorrhynha- Aleyrodidae} on Viburnum Tinus Lucidum.

Α. Ταυτοποίηση εντόμου.








βασισμένο στο

J.H. Martin et al. bulletin of entomological research (2000) 90 407-448

Β. Αλευρώδης, μια μεγάλη οικογένεια εντόμων με  εκατοντάδες είδη, και αρκετές εκατοντάδες  ξενιστές 

που προκαλούν μεγάλες και μερικές φορές ανυπολόγιστες ζημιές σε αυτούς. (υπαίθριες  και

θερμοκηπιακές καλλιέργειες).


Στο Viburmum Tinus lucidum  το έντομο D. setiger απομυζεί τους χυμούς του, προκαλώντας κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Ενώ στα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου αναπτύσσονται μύκητες που προσδίδουν στα φύλλα του φυτού μια όχι και τόσο ευχάριστη μαύρη απόχρωση μειώνοντας έτσι την καλλωπιστική του χρησιμότητα και αξία.

Τέλεια έντομα του D.setiger σε νεαρά φύλλα του Viburnum Tinus Lucidum.

Νύμφες του D.setiger σε φύλλα του Viburnum Tinus Lucidum

Τέλειο έντομο του D.setiger κατά την ωοτοκία.

Νύμφες του D.setiger.
Αυγά του D.setiger που έχουν εκκολαφτεί.


Γ. Ευρεθέντες βιολογικοί εχθροί του D.setiger που δρουν καταλυτικά στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του είναι¨"
α. υμενόπτερα παρασιτοειδή της οικογένειας των Chalcidoidea, Aphelinidae ,

  Encarcia sp.


Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε μια υγιή νύμφη του D.setiger και ένα κουφάρι από μία παρασιτισμένη όπου το παρασιτοειδές έχει ήδη φύγει, ενώ στην δεξιά εικόνα βλέπουμε πάλι μια υγιή νύμφη και μία παρασιτισμένη όπου το παρασιτοειδές βρίσκεται ακόμα μέσα. Μετά από παρατηρήσεις τα υμενόπτερα παρασιτοειδή δουλεύουν καλύτερα τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, και έπειτα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

β. Εντομοφάγοι μύκητες όπως ο Beauveria bassiana , όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνουν να εξαφανίσουν ολόκληρες αποικίες του D.setiger

Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε την ταχεία εξάπλωση  των καρποφοριών του μύκητα  B.bassiana όπου έχουν σχεδόν καλύψει την νύμφη του D.setiger που είναι ακόμα ζωντανή. Ενώ στην δεξιά εικόνα βλέπουμε μυκηλιακές υφές και  τα σπόρια του μύκητα σε μικροσκοπική μεγέθυνση.

γ. Ακάρεα, όπως το Amblyseius Swirski το οποίο είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και αποτελεσματικότερους  θηρευτές του D.setiger και που δεν επηρεάζεται από τους εντομοπαθογόνους μύκητες.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα ακμαίο ακάρι του Swirski σε ανάπαυση, διότι όταν κινείται, κινείται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να το φωτογραφήσεις ούτε να το βιντεοσκοπήσεις.

Κατά την περίοδο των παρατηρήσεων μας και σε πρώιμο στάδιο , αρχές άνοιξης του 2019,εμπλουτίσαμε τον πληθυσμό του Swirski  με άτομα από το εμπόριο. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

δ. Ψωκόπτερα. Psocoptera- Psocids. Για εμάς, οι καθαριστές, μετά από ένα σενάριο που περιλαμβάνει , τον Αλευρώδη με τα μελιτώματα του, τους αναπτυσσόμενους μύκητες είτε πρόκειται για εντομοπαθογόνους είτε για απλούς μύκητες της καπνιάς, τις νεκρές νύμφες του εντόμου, κάποιοι πρέπει να καθαρίσουν το φυτό από αυτές τις ακαθαρσίες. Αυτοί λοιπόν οι καθαριστές λέγονται Psocoptera, είναι έντομα εφοδιασμένα με στοματικά μόρια ώστε να μπορούν να ξύνουν την τροφή από το υπόστρωμα και τρέφονται με φύκη, λειχήνες, μύκητες, γύρη, νεκρή ζωική ύλη, και άλλα οργανικά κατάλοιπα. 


Στις παραπάνω δύο εικόνες βλέπουμε μια συνάθροιση των νυμφών των Psocids που αρέσκονται να "βόσκουν " όλες μαζί σαν τα "πρόβατα" μέχρι  και την ενηλικίωση τους.


Στην  παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα τέλειο έντομο των Psocids. 
Ectopsocus petersi?