Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Anisops sardeus (Heteroptera; Notonectidae) as a predatory of mosquito larvae : Aedes, Culex, Anopheles, Chironomidae, in Athens GREECE


 αριστερά θηλυκό τέλειο έντομο του A.sardeus, και δεξιά αρσενικό. 


Το εντοπίσαμε στην περιοχή του Δήμου Ελληνικού σε στάσιμα ύδατα , την Άνοιξη του 2019, και το μεταφέραμε σε εγκαταλελειμμένη πισίνα με στάσιμα νερά η οποία ήταν γεμάτη με προνύμφες κουνουπιών διαφόρων γενών. Μέσα λοιπόν στην παραπάνω εγκαταλελειμμένη μισό -μικρή πισίνα


στην αρχή της  Άνοιξης ,όπως βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο ήταν γεμάτη από προνύμφες των Chironomidae,


ενώ μετέπειτα γέμισε με προνύμφες κουνουπιών των γενών Aedes ,Culex, και Anopheles. Το Μάιο του 2019 τοποθετήσαμε  δοκιμαστικά περίπου 10 έντομα( τέλεια και νύμφες) του A. sardeus τα οποία τα <<ψαρέψαμε>> με απόχη.  


Σε λιγότερο από δύο μήνες, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, δεν υπήρχε  ούτε μία προνύμφη  των υγειονομικής σημασίας κουνουπιών που να κολυμπά. Και ο πληθυσμός του A.sardeus ήταν εμφανής μέσα στην πισίνα. Αυτό το διαπιστώσαμε βάζοντας έντομα του A. sardeus σε δοχείο με προνύμφες κουνουπιών, το παραπάνω βίντεο είναι κατατοπιστικό . Δύο έντομα του A.sardeus απομυζούν 30 προνύμφες κουνουπιών μέσα σε περίπου οκτώ ώρες. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είχαμε προνύμφες να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.
  

Έτσι όπως δείχνει και το παραπάνω βίντεο αρχίσαμε να τα ταΐζουμε μυρμήγκια.

Το A.sardeus είναι ένα έντομο εφοδιασμένο με δυνατά και αποτελεσματικά στοματικά μόρια, ώστε να μπορεί να επιτίθεται και σε μεγαλύτερα έντομα απο εκείνο, επίσης είναι άριστος κολυμβητής,το τελευταίο ζευγάρι των ποδιών το χρησιμοποιεί για να κωπηλατεί, έτσι με τα κτυπήματα τους σκοτώνουν αρκετές προνύμφες κουνουπιών τις οποίες όμως δεν τρώνε. Θηρεύουν ότι κινείται και τους προκαλεί.

 Το A .sardeus πολλαπλασιάζεται εύκολα, θέλει πάνω από 5cm βάθος νερού για να θηρεύσει και όγκο νερού για να επιβιώσει πάνω από 350ml έκαστο έντομο, όταν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις πεθαίνει. Ζεί σε αποικίες. Έχει πολλές και επαναλαμβανόμενες γενιές. Είναι ανθεκτικό στον ευτροφισμό των υδάτων, γιατί αναπνέει  οξυγόνο από το περιβάλον. Και έχει την δυνατότητα να ίπταται.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αναπαραγωγή του και η εξαπόλυση του σε περιβάλλοντα και συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω. (αρδευτικά κανάλια, ορυζώνες, στάσιμα νερά, αρδευτικές δεξαμενές, έλη), θα ήταν προς την θετική κατεύθυνση της μείωσης του πληθυσμού των υγειονομικής σημασίας κουνουπιών.   



Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Xanthogaleruca luteola(Coleoptera: chrysomelidae) σε Tilia tomentosa (Φλαμουριά)

 Tilia tomentosa ,Τάξη(malvaceae),Οικογ.(Tiliadeae)

 καρποί της Tilia tomentosa

 προσβολή από τα τέλεια έντομα της Xanthogaleruca luteola στα φύλλα του δέντρου Tilia tomentosa από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου , (διότι αυτή την χρονική περίοδο δεν υπάρχει καθόλου φυλλική επιφάνεια να ωοτοκίσει στο αγαπημένο του δέντρο Ulmus sp.)

 Χωρίς όμως να υπάρχει καμία(προς το παρόν) ωοτοκία στα φύλλα του δέντρου T. tomentosa

 καθώς βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα η ζημία που προκαλούν τα τέλεια έντομα της X.luteola στο δέντρο T.tomentosa  είναι μεγάλη και μας θυμίζει την ζημία που 

 προκαλούν αυτή την φορά τα τέλεια έντομα αλλά και οι προνύμφες του (στις παραπάνω δύο εικόνες), στο δέντρο Ulmus sp , Τάξη(Urticales),Οικογ.(Ulmaceae)

 η ζημία είναι τόσο μεγάλη που η ξήρανση και πτώση των προσβεβλημένων φύλλων  του δέντρου Ulmus sp. αρχίζει από τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται περίπου τέλος Ιουλίου,

 περί τα μέσα Αυγούστου όμως έχουμε την αναβλάστηση του δέντρου Ulmus sp.

  αλλά και την ταυτόχρονη προσβολή του από την X.luteola( που μετακομίζει από το δέντρο T, tomentosa , τα οποία σημειωτέων βρίσκονται σε απόσταση 30-35 μέτρων μεταξύ τους) στα ακόμη τρυφερά και νεαρά φύλλα του.

  και αυτή την φορά έχουμε ωοτοκίες  σχεδόν σε  όλες τις αναβλαστήσεις του δέντρου,
 Ulmus sp.


Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δέντρα Ulmus sp. και T.tomentosa δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους, αλλά το έντομο X. luteola χρησιμοποιεί το δέντρο T. tomentosa σαν ενδιάμεσο ξενιστή στην συμπλήρωση του βιολογικού του κύκλου. Αλλά δεν είμαστε και σίγουροι ότι σε κάποια στιγμή στο μέλλον το έντομο X. luteola να μπορέσει να ωοτοκίσει στο δέντρο T. tomentosa .










Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ . Dialeurodes setiger (Massilieurodes), {Hemiptera- Sternorrhynha- Aleyrodidae} on Viburnum Tinus Lucidum.

Α. Ταυτοποίηση εντόμου.








βασισμένο στο

J.H. Martin et al. bulletin of entomological research (2000) 90 407-448

Β. Αλευρώδης, μια μεγάλη οικογένεια εντόμων με  εκατοντάδες είδη, και αρκετές εκατοντάδες  ξενιστές 

που προκαλούν μεγάλες και μερικές φορές ανυπολόγιστες ζημιές σε αυτούς. (υπαίθριες  και

θερμοκηπιακές καλλιέργειες).


Στο Viburmum Tinus lucidum  το έντομο D. setiger απομυζεί τους χυμούς του, προκαλώντας κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Ενώ στα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου αναπτύσσονται μύκητες που προσδίδουν στα φύλλα του φυτού μια όχι και τόσο ευχάριστη μαύρη απόχρωση μειώνοντας έτσι την καλλωπιστική του χρησιμότητα και αξία.

Τέλεια έντομα του D.setiger σε νεαρά φύλλα του Viburnum Tinus Lucidum.

Νύμφες του D.setiger σε φύλλα του Viburnum Tinus Lucidum

Τέλειο έντομο του D.setiger κατά την ωοτοκία.

Νύμφες του D.setiger.
Αυγά του D.setiger που έχουν εκκολαφτεί.


Γ. Ευρεθέντες βιολογικοί εχθροί του D.setiger που δρουν καταλυτικά στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του είναι¨"
α. υμενόπτερα παρασιτοειδή της οικογένειας των Chalcidoidea, Aphelinidae ,

  Encarcia sp.


Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε μια υγιή νύμφη του D.setiger και ένα κουφάρι από μία παρασιτισμένη όπου το παρασιτοειδές έχει ήδη φύγει, ενώ στην δεξιά εικόνα βλέπουμε πάλι μια υγιή νύμφη και μία παρασιτισμένη όπου το παρασιτοειδές βρίσκεται ακόμα μέσα. Μετά από παρατηρήσεις τα υμενόπτερα παρασιτοειδή δουλεύουν καλύτερα τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, και έπειτα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

β. Εντομοφάγοι μύκητες όπως ο Beauveria bassiana , όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνουν να εξαφανίσουν ολόκληρες αποικίες του D.setiger

Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε την ταχεία εξάπλωση  των καρποφοριών του μύκητα  B.bassiana όπου έχουν σχεδόν καλύψει την νύμφη του D.setiger που είναι ακόμα ζωντανή. Ενώ στην δεξιά εικόνα βλέπουμε μυκηλιακές υφές και  τα σπόρια του μύκητα σε μικροσκοπική μεγέθυνση.

γ. Ακάρεα, όπως το Amblyseius Swirski το οποίο είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και αποτελεσματικότερους  θηρευτές του D.setiger και που δεν επηρεάζεται από τους εντομοπαθογόνους μύκητες.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα ακμαίο ακάρι του Swirski σε ανάπαυση, διότι όταν κινείται, κινείται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να το φωτογραφήσεις ούτε να το βιντεοσκοπήσεις.

Κατά την περίοδο των παρατηρήσεων μας και σε πρώιμο στάδιο , αρχές άνοιξης του 2019,εμπλουτίσαμε τον πληθυσμό του Swirski  με άτομα από το εμπόριο. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

δ. Ψωκόπτερα. Psocoptera- Psocids. Για εμάς, οι καθαριστές, μετά από ένα σενάριο που περιλαμβάνει , τον Αλευρώδη με τα μελιτώματα του, τους αναπτυσσόμενους μύκητες είτε πρόκειται για εντομοπαθογόνους είτε για απλούς μύκητες της καπνιάς, τις νεκρές νύμφες του εντόμου, κάποιοι πρέπει να καθαρίσουν το φυτό από αυτές τις ακαθαρσίες. Αυτοί λοιπόν οι καθαριστές λέγονται Psocoptera, είναι έντομα εφοδιασμένα με στοματικά μόρια ώστε να μπορούν να ξύνουν την τροφή από το υπόστρωμα και τρέφονται με φύκη, λειχήνες, μύκητες, γύρη, νεκρή ζωική ύλη, και άλλα οργανικά κατάλοιπα. 


Στις παραπάνω δύο εικόνες βλέπουμε μια συνάθροιση των νυμφών των Psocids που αρέσκονται να "βόσκουν " όλες μαζί σαν τα "πρόβατα" μέχρι  και την ενηλικίωση τους.


Στην  παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα τέλειο έντομο των Psocids. 
Ectopsocus petersi?