Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

TZITZIKAKI "Eupteryx decemnotata {Hemiptera : Cicadellidae , Auchenorrhyncha }

Eupteryx decemnotata, ένα "τζιτζικάκι" που απομυζεί τους χυμούς αρκετών αρωματικών φυτών,υποβαθμίζοντας την ποιότητα τους, τις ευεργετικές τους ιδιότητες και κατά
 συνέπεια την εμπορική τους αξία.
Μαντζουράνα {Origanum majorana}

 Ρίγανη {Origanum vulgare}

 Την μεγαλύτερη ζημία την κάνει στο δεντρολίβανο {Rosmarinus officinalis}
με τον σχεδόν πλήρη αποχρωματισμό της φυλλικής  του επιφάνειας.{όπως βλέπεται στην παραπάνω εικόνα}.

 Καθώς επίσης μεγάλες ζημιές προκαλεί και στο Φασκόμηλο {Salvia officinalis}.
{όπου στην παραπάνω εικόνα, και μέσα στον κόκκινο κύκλο, φαίνεται ένα τέλειο έντομο του E.decemnotata}.
 Ως γνωστό τα περισσότερα Cicadellidae ,εναποθέτουν τα αυγά τους μεταξύ της εφυμενίδας και της επιδερμίδας του φύλλου. Όπου είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, ακόμα και με μεγέθυνση. 

 Αυγό του E.decemnotata.

 Νύμφη του E. decemnotata.

 Τέλειο έντομο του E.decemnotata. Όπου χαρακτηριστικά φαίνονται τα στίγματα στο κεφάλι του εντόμου, που το χαρακτηρίζουν ως E.decemnotata.


Και εδώ στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε την παρασιτική σφήγκα{ Anagrus sp., Mymaridae , Chalcidoidea}  των αυγών του E.decemnotata.
Αν δεν είχαμε και αυτά τα παρασιτοειδή, και ειδικά την υπεροικογένεια των  Chalcidoidea, με τις 20 και πλέον υποοικογένειες, τις λεγόμενες παρασιτικές σφήγκες. Που άλλοτε σαν εδνοπαράσιτα αυγών και προνυμφών και άλλοτε σαν εκτοπαράσιτα προνυμφών, επιτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά έργα στην καταπολέμηση των ζωικών εχθρών των  καλλιεργειών. 
 
Και σύμφωνα με το παρακάτω link εντοπίστηκε ένας αποτελεσματικότερος θηρευτής των αυγών των Eupteryx.
 



Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΑΚΑΡΙ ¨"Aceria myrtifoliae" from Polygala myrtifolia. {Acari:Eriophyidae}

 Τα τελευταία χρόνια πέρα της πρώτης και πρώιμης ανθοφορίας του φυτού Πολυγάλα,αρχές Άνοιξης, οι επόμενες προσπάθειες του φυτού για ανθοφορία ήταν παντελώς αποτυχημένες, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. 


 Η ζημιά από ότι φαίνεται είναι πολύ μεγάλη. καθώς από τα τέλη του μηνός Ιουνίου οι ανθοφόρες καταβολές του φυτού πολυγάλα παρουσιάζουν την μορφή της παρακάτω εικόνας. Αυτό είναι η αντίδραση του φυτού στα νύγματα του Aceria myrtifoliae {Eriophyidae}.
  

  Μέσα λοιπόν σε αυτές τις σφιχτές συστροφές- καρουλιάσματα- το ακάρι A.myrtifoliae τοποθετεί τα αυγά του κατά δεκάδες,(στρογγυλά και διάφανα)  και μεγαλώνει τα νυμφικά του στάδια μέχρι την ενηλικίωση, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


 Κατά τα έτη 2016, 2017, 2018 και κατά διαφορετικές χρονικές περιόδους, αρχές και τέλος Άνοιξης,καθώς και το 2018 και αρχές Φθινοπώρου, εξαπολύθηκαν επιθετικά ακάρεα, και συγκεκριμένα το Amblyseius californicus, σε αποστάσεις
ένα φακελάκι όπως διαφαίνεται στην παρακάτω εικόνα ανά τετραγωνικό μέτρο φυλλικής επιφάνειας.

 Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα ελέγχου του A. myrtifoliae.Αυτό το αποδίδουμε, στην αδυναμία των επιθετικών ακάρεων να μπορέσουν να εισχωρήσουν μέσα στις σφιχτές συστροφές που δημιουργεί το φυτό από τα νύγματα του A. myrtifoliae. Γιαυτό και στην παρακάτω εικόνα σας δείχνουμε την διαφορά μεγέθους ενός Eriophyidae και ενός κοινού τετράνυχου. 



και σε αυτό το βιντεάκι έχουμε το ¨" βρυχηθμό" του  "Λέοντα" εν ελλείψει θηρευτή.


και όχι μόνο γιατί σε αυτό το βιντεάκι η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Protopulvinaria pyriformis ;Homoptera ; coccidae.

                                            Αρχικά εμφανίστηκε να προσβάλει φυτά του γένους

  Fatsia sp. [ Αράλια], στην συνέχεια προσέβαλε  
την
 Δάφνη Απόλλωνος { Laurus nobilis} μετέπειτα βρέθηκε να προσβάλει και 

την σεφλέρα [ Schefflera arboricola]  και 

τελευταία βρέθηκε και  στο ρυχόσπερμο {Trachelospermum jasminoides.  Τελικά από ότι αναφέρεται και στην βιβλιογραφία είναι ένα πολυφάγο έντομο και θέλει προσοχή. 

 

                       Να λοιπόν που προστέθηκε στην λίστα των ενδιαιτημάτων του και η Μυρτιά. {Myrtus communis}

Ενώ δεν θα μπορούσε να λήψη και το συγγενικό είδος της μυρτιάς, η Eugenia myrtifolia

Τέλεια έντομα του P. pyriformis
Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί αυτού του εντόμου που προσπαθούν να το ελέγξουν, μια ομάδα από αυτούς του εχθρούς είναι και τα υμενόπτερα παράσιτα της υποοικογένειας των  Chalcidoidea .Στις φωτογραφίες επάνω και κάτω βλέπουμε τις χαρακτηριστικές οπές εξόδου των παρασιτοειδών.
Ενώ στην παρακάτω εικόνα με το κόκκινο χρώμα διακρίνουμε τις παρασιτισμένες νύμφες του P, pyriformis, και μάλιστα τριών διαφορετικών παρασιτοειδών, {ένα ζουμ θα σας πείσει}, και με το κίτρινο χρώμα μια ζωντανή ,ακόμα, νύμφη του P. pyriformis. 

Στις φωτογραφίες αυτές, επάνω διακρίνουμε το υμενόπτερο παρασιτοειδές  Encyrtus infidus και στην κάτω το Metaphycus sp. , σε δράση.


Και ένα βιντεάκι με δράση
και να επίσης και ένας ακόμη  θηρευτής του P. pyriformis, αυτή την φορά μια προνύμφη ενός κολεόπτερου, ενώ οι τετράνυχοι και η περιπλανώμενη νύμφη του P. pyriformis συνθέτουν όλο το σκηνικό.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ ; Xylocopa pubescens{Spinola 1838} {Hymenoptera,Apidae,xylocopine} in Athens, Greece.




 Τέλειο έντομο του X.pubescens το οποίο τρέφεται με νέκταρ  και γύρη λουλουδιών
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία εκτείνεται από την Ινδία έως την βορειοανατολική και δυτική Αφρική, θέλει ζέστη περιβάλλοντος γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου για να αρχίσει να δραστηριοποιείται και είναι σύμφωνα πάντα με την βιβλιογραφία άλλα και πειραματικά δεδομένα αποτελεσματικότερος επικονιαστής από τις μέλισσες.(μέσα στο θερμοκήπιο). Τα αρσενικά του είδους είναι αβλαβή ενώ τα θηλυκά είναι ικανά να τσιμπήσουν.



Οπή εισόδου του Χ. pubescens σε νεκρό φυτικό ιστό όπου εναποθέτει τα αυγά του. Είναι παράσιτο ξυλείας και προκαλεί σημαντικές ζημιές στην ξυλεία, εάν οι παρασιτώ σεις του δεν γίνουν έγκαιρα αντιληπτές.    Η προνύμφη του δέν τρώει το φυτικό ιστό, αλλά τρέφεται από το ενήλικο.Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι υπάρχει ένα είδος τροφάλαξης μεταξύ του κυρίαρχου θηλυκού και των νεαρότερων θηλυκών που μένουν στην φωλιά.
Έπειτα από μια σύντομη άλλα αρκετά ουσιαστική ανασκόπηση στο διαδίκτυο, δεν αναφέρεται πουθενά ότι πέρα από τους νεκρούς φυτικούς ιστούς που χρησιμοποιεί για φωλιά, δεν έχει αναφερθεί κάτι ανάλογο σαν αυτό που περιγράφουμε εδώ. Δηλαδή να χρησιμοποιεί ένα αδρανές μονωτικό υλικό, παράγωγο του πετρελαίου για την δημιουργία της φωλιάς του. Σημειωτέος ότι αυτό συμβαίνει από την Άνοιξη του 2013 στα νότια προάστια του νομού Αττικής.
 
Και τώρα το X. pubescens εν' δράση.
Διάνοιξη στοών ωοτοκίας από το τέλειο έντομο του X. pubescens σε μόνωση εγκαταλελειμμένης κατοικίας .


Από μία και μόνο φαινομενικά τρύπα στην μόνωση, και μετά από διάνοιξη με ένα μεταλλικό κόφτη διαπιστώνουμε το μέγεθος των δαιδαλοειδών στοών ωοτοκίας που αναπτύσσονται από το X.pubescens μέσα σε αυτή.

 Τέλειο έντομο του X.pubescens .
Αυτό θα μπορούσαμε να το αιτιολογήσουμε σαν μια εξελικτική προσπάθεια του  είδους για επιβίωση. Διότι τα τελευταία χρόνια , μέσα στον αστικό ιστό έχουν εγκαταλειφθεί οι ξύλινες κατασκευές είτε για λόγους οικολογικούς είτε για λόγους κόστους . Άλλα και οι οποίοι νεκροί φυτικοί ιστοί υπάρχουν, γρήγορα αφαιρούνται και καταστρέφονται.        

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΤΙΓΡΗΣ ¨΄Corythauma ayyari {Hemiptera ; Tingidae ,Jasmin




Συμπτώματα και ζημιές του C. ayyari σε γιασεμί.
Τέλειο έντομο του C.ayyari.
Νύμφες του C.ayyari



Νύμφες του C.ayyari
Mymaridae wasp. Anagrus sp. Παρασιτοειδές των αυγών του C.ayyari.
τα αυγά του C. ayyari όπως και των περισσότερων Tingidae τοποθετούνται μεταξύ επιδερμίδας και εφυμενίδας του φύλου του φυτού.
και έχουν την μορφή ¨΄φιαλιδίου¨' όπου τα παρασιτισμένα
 αποκτούν ένα καφετί χρωματισμό ενώ τα υγιή παραμένουν λευκά.  
 και απο τα παρασιτισμένα  βγαίνει το υμενόπτερο παρασιτοειδές ο Anagrus sp.